La oss starte med det de har til felles. Både tapenade og pesto er begge gode måter å gi maten rikelig med konsentrert smak. De er både enkle å håndtere i matlagingen og like enkle å servere akkurat som de er, for eksempel til tapas eller ost.
Både tapenade og pesto inneholder olivenolje – men pestoen inneholder mer olivenolje og vanligvis ikke noe av fruktkjøttet fra oliven, mens tapenade først og fremst inneholder olivenkjøtt og kun en liten mengde olivenolje. De kan begge tilsettes mange forskjellige typer urter.
Forskjellen i mengde olivenolje og olivenkjøtt gjør også at tapenade og pesto har ganske ulik konsistens: Pestoen er en litt mer flytende saus, mens tapenade er et fastere pålegg.
Tapenade brukes typisk som forrett, for eksempel til å smøre på brød eller små sprø kjeks og som dip til crudités, og som fyll og smakstilsetning i retter med fjærkre og fisk. Prøv også å bruke tapenade som smørepålegg i smørbrødet eller legg noen skjeer i en salat eller på varme grønnsaker.
Et glass tapenade er supert å ha som fast ingrediens på fatet. På den måten har du alltid litt konsentrert god smak på lager og kan enkelt trylle frem et deilig smørbrød, litt tilbehør til ost eller tapas, en god omelett eller et smakfullt fyll til rettene dine med fisk og fjærkre.
Den originale sorte og grønne tapenaden er selvsagt klassikerne og et must i middelhavskjøkkenet, men i tillegg finnes det mange deilige smakskombinasjoner, f.eks med soltørkede tomater, fiken, syltede sitroner eller mandler.