Pistasj: en smak av paradis

 

I over 4000 år har pistasjnøtter blitt dyrket for sine uovertrufne ernæringsmessige og, fremfor alt, smaksmessige kvaliteter. En fascinasjon som aldri slutter å flytte fantasiens grenser. 

 

Et liten genial nøtt

Denne nøtten fra Midtøsten er en av de eldste nøttene i verden, men det er like ettertraktet i dag som for to århundrer siden. Ifølge legenden var pistasjnøtter høyt verdsatt av dronningen av Saba, som forlangte å få alle produktene fra sine landområder til seg selv og sitt hoff. Romerne introduserte pistasjdyrking i Middelhavsområdet i begynnelsen av den kristne tidsalder. 


I dag er Iran og USA de viktigste eksportlandene for pistasjnøtter. Deretter følger Tyrkia, Kina, Syria og tre EU-land: Hellas, Spania og Italia. 


Pistasjproduksjonen på Sicilia utgjør bare 1% av verdens pistasjproduksjon, men det er en prosentandel av ypperste klasse. Det er fra denne 1% at Oliviers&Co pistasjkrem produseres av. 

 

Fordelene med pistasjnøtter

Pistasjnøtter er en tørket, avskallet frukt fra et middelhavstre, pistasjetreet (Pistacia vera L.), som tilhører Anacardiaceae-familien. Hver 100 g inneholder ca. 50 g fett (hvorav 83% er umettet), ca. 25g protein og 13g karbohydrater.

Pistasjnøtter er rike på vitamin B1 og B6, mineraler (kalium, fosfor) og sporstoffer (særlig kobber og mangan), og har en svært høy antioksidantkapasitet. 


Når det gjelder makronæringsstoffer, er pistasjnøtter rike på protein og umettede fettsyrer, noe som gjør dem til et utmerket mellommåltid for idrettsutøvere. 


Som alle nøtter har pistasjnøtter et relativt høyt fettinnhold, men de inneholder verdifulle flerumettede omega-3- og omega-6-fettsyrer som beskytter hjerte- og karsystemet. 

 

Hvordan bør pistasjenøtter spises? 

 

Pistasjenøtter i salte retter

 

- Som aperitiff: Denne snacksen, som er spesielt populær i middelhavslandene, kan spises hele dagen, også som aperitiff. Det er en veldig sunn erstatning for andre aperitiffkaker som inneholder mer sukker og salt. 


- I pesto: Denne mildt smaksatte pestoen er basert på den tradisjonelle pesto-oppskriften, og kan brukes som pålegg eller på pastaretter eller pizza. 


- I charcuteri: Pistasjfrø brukes tradisjonelt i terriner eller mortadella. 

 

Pistasjenøtter til dessert

 

- Pistasjkrem: Dette er uten tvil en av de mest kjente og stadig voksende bruksområdene for pistasjkrem i søte desserter. Pistasjkrem, enten den er siciliansk eller ikke, er på alles lepper: som iskremtopping, som bakverk (med den berømte pistasjbollen som stammer fra den tradisjonelle Kanelbolle), eller rett og slett på ristet brød som snacks til barna. Vårt utvalg av pistasjkrem er ikke bare laget med eksepsjonelle sicilianske pistasjnøtter, men har også en dobbel smak: pistasj supreme og ristet pistasjkrem. Forskjellen er at steking av pistasjnøttene gir kremen en mer intens smak. 


- Pistasjpulver: Alt du trenger å gjøre er å knuse og deretter smuldre de rå pistasjnøttene til svært fine partikler for å få en melaktig konsistens, som er mye brukt i haute cuisine som krydder i retter eller til å dekorere bakverk med. 

 

En nøtt med fremtid

Pistasjnøtter er i ferd med å komme til sin rett, ikke minst på grunn av dens evne til å motstå klimaendringenes herjinger. I likhet med mange andre vekster er pistasjnøtten en av de få fruktene som ikke påvirkes av klimakrisen, ettersom treet som produserer den, ikke trenger vann og tåler temperaturer på 45 grader. Det tåler også svært kalde temperaturer (ned til -15 grader) uten å ta skade. 


Som et resultat av dette har pistasjhøsten i 2023 ikke gått ned, og den er til og med økende. Noen land i Sør-Europa, som Spania, har nylig begynt å dyrke pistasjnøtter i stor skala med tanke på de drastiske klimaendringene i de sørligste områdene. 

 


En tusen år gammel nøtt, men som utvilsomt representerer fremtiden på våre tallerkener. 

 

 

>> VÅR PISTASJ PRODUKTER <<