Olivenolje, helse og polyfenoler

 

Når det gjelder olivenolje og helse, er polyfenoler, antioksidanter og oksidativt stress temaer som det snakkes mer og mer om, og vi merker en økt interesse i våre mange matprat i butikkene.

Olivenolje med høyt innhold av polyfenoler

 

Hvis du er på utkikk etter ekstra jomfruolivenolje med et høyt innhold av polyfenoler, finner du her et utvalg av de olivenoljene vi har i hyllene akkurat nå med et spesielt høyt innhold av polyfenoler:

 

L'Extraverte ekstra virgin olivenolje - 594 mg/kg

 

Affiorato ekstra virgin olivenolje - 451 mg/kg

 

Sabino Leone ekstra virgin olivenolje - 610 mg/kg

 

Økologisk Fattoria Triboli ekstra virgin olivenolje - 485 mg/kg

 

Finca Cortijo ekstra virgin olivenolje - 373 mg/kg

 

Frantoio Pruneti ekstra virgin olivenolje - 363 mg/kg

 

Hvordan henger polyfenoler og sunn mat sammen?

 

Men hva er polyfenoler, og hvordan henger de sammen med olivenolje og helse? Hos Oliviers & Co holder vi oss alltid til forskningen når vi snakker om olivenolje og helse.

Nedenfor finner du litt bakgrunnskunnskap om hvordan olivenolje, polyfenoler, antioksidanter og sunn mat henger sammen.

Hva er polyfenoler, antioksidanter og oksidativt stress?

 

Polyfenoler er en naturlig forekommende gruppe antioksidanter som finnes i menneskekroppen og i planter, inkludert frukt og grønnsaker.

 

Polyfenoler får mye oppmerksomhet i forskningsverdenen på grunn av deres potensielle helsefordeler. Polyfenoler antas å bidra til å beskytte de små lipidene (molekylene) i blodet mot oksidativt stress, som kan forårsake skader og betennelser.

 

Oksidativt stress oppstår når såkalte frie radikaler skader kroppens celler under metabolske prosesser eller som respons på ytre faktorer som forurensning, røyking og UV-stråling. Man kan si at oksidativt stress får cellene til å «ruste».

 

Oksidative skader og nevral betennelse er særlig knyttet til kreft, hjerte- og karsykdommer, kognitiv svikt og visse demenssykdommer (som Alzheimers sykdom), øyesykdommer (som grå stær), diabetes 2 og visse revmatiske sykdommer.

 

Det antas at antioksidanter reduserer dannelsen av skadelige stoffer i kroppen og bremser de skadelige effektene av frie radikaler. Forskning tyder på at et kosthold med mye frukt og grønnsaker bidrar til denne prosessen og reduserer risikoen for disse sykdommene. Nøyaktig hvordan dette skjer, vet vi svært lite om.

 

Det er fortsatt mye vi ikke vet om polyfenoler, og det forskes intenst på nøyaktig hvordan polyfenoler og antioksidanter faktisk fungerer i de komplekse prosessene i kroppen. Men vi vet at antioksidanter som polyfenoler er viktige for å holde kroppen frisk, og vi vet at de bidrar til å beskytte mot oksidativt stress.

 

Olivenolje og polyfenoler - kvalitet er nøkkelen

I henhold til EUs helsepåstand må olivenolje inneholde minst 250 mg/kg polyfenoler for at man skal kunne hevde at polyfenoler i olivenolje bidrar til å beskytte blodlipider mot oksidativt stress ved et daglig inntak av 20 g olivenolje.

 

For å få utbytte av polyfenolene i olivenolje er det viktig å velge en fersk ekstra virgin olivenolje av høy kvalitet. Polyfenolinnholdet i de enkelte olivenoljene kan variere mye avhengig av hvor og hvordan olivenoljen er produsert, transportert og lagret.

 

For eksempel måles polyfenolinnholdet i olivenolje ved tapping på flaske, når olivenoljen er helt fersk. Polyfenolinnholdet vil gradvis reduseres etter tapping, spesielt hvis olivenoljen utsettes for oksygen, varme og lys.

 

Vi anbefaler derfor at du sørger for å kjøpe en ekstra virgin olivenolje av god kvalitet, alltid tapper olivenoljen med lokk, oppbevarer den mørkt og ikke i sollys (dvs. ikke i en gjennomsiktig flaske og ikke i en solrik vinduskarm), og bruker olivenoljen mens den er fersk.

 

Olivenolje er en sunn fettkilde

Hos Oliviers & Co er det matglede og smak som driver oss, og god, fersk olivenolje smaker fantastisk. Men når du bruker en god ekstra virgin olivenolje med et høyt innhold av polyfenoler i ditt daglige kosthold, kan olivenolje også bidra til å beskytte kroppen mot oksidativt stress.

 

Olivenolje er også en av de beste fettkildene når du vil spise sunt og klimavennlig. På denne måten får du i deg mer av det fettet kroppen din trenger, og du reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. Planteoljer har også et lavere karbonavtrykk enn for eksempel smør og blandingsprodukter.

Olivenolje er mer enn bare en kulinarisk nytelse - det er også en sunn nytelse og en av hjørnesteinene i det sunne middelhavskostholdet. Det betyr selvfølgelig ikke at du må konsumere olivenolje i litervis.

Når det gjelder kosthold og ernæring, er det alltid viktig med balanse. Olivenolje er en sunn og velsmakende fettkilde som du trygt kan bruke i moderate mengder flere ganger om dagen: Drypp olivenolje over salaten, suppen og yoghurten, bruk den som base i sauser, dypp i brød og nyt at du ikke bare tilfører smak, men også helse til tallerkenen din.

 

Andre sunne oljer er nøtteoljer, kaldpresset rapsolje, linfrøolje og selvfølgelig fiskeolje, som er en sak for seg selv. Vårt beste råd er: Spis variert og planterikt hvis du vil ha et sunt kosthold.

 

Sunt, grønt og variert kosthold

Vi vet at vi får rikelig tilgang på viktige antioksidanter, blant annet polyfenoler, hvis vi spiser grønnsaker. Og det er ikke noe nytt i at vi bør spise rikelig med grønnsaker og frukt.

Når vi snakker om helse, er det viktig å understreke at det ikke finnes noen magisk kule, og at snakk om såkalte supermatvarer fort kan gå av sporet.

Hvis du ønsker å øke inntaket av polyfenoler i kostholdet ditt, finner du her en liste over noen gode naturlige kilder til polyfenoler.

 

 

 

Råvarer med polyfenoler

 

Fettstoffer

Ekstra jomfruolivenolje, mørk sesamolje, linfrøolje, avokadoolje, solsikkeolje

 

Grønnsaker

Brokkoli, spinat, løk, artisjokker, selleri, gulrøtter, poteter, asparges

 

Frukt

Oliven, sitrusfrukter (appelsiner, sitron, grapefrukt), epler, druer, røde og blå bær (kirsebær, blåbær, bringebær, tyttebær, solbær, bjørnebær, jordbær, aroniabær), granateple, plommer, fersken, aprikoser, avokado

 

Bønner, belgfrukter og korn

Bønner - inkludert kaffe- og kakaobønner, linser, kikerter, quinoa, brun ris, havre, fullkornshvete, rug, havregryn

 

Krydder og smakstilsetninger

Kakao (kakaobønner, f.eks. også i mørk sjokolade), kapers, basilikum, oregano, rosmarin, timian, salvie, mynte, peppermynte, gurkemeie, spidskommen, safran, ingefær, ginseng, kanel, nellik, stjerneanis, soya (soyabønner).

 

Drikkevarer

Kaffe (kaffebønner), te, rødvin (druer) (husk Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol).