Svart Kampot-pepper

  • En stor årgang av pepper 
  • Karakteristiske, gjenkjennelige empyreumatiske toner 
  • Uforlignelige smaker 
kr 119,00
Item code:
TE5

En pepper med fruktige toner av mynte

Kampot svartpepper, som knuses i morter og støter, frigjør fruktige, mynteaktige toner. Strø den over alle rettene dine for å gjøre hverdagen litt finere. Denne grand cru-sortpepperen passer godt til myntesorbet, fylt perlehøne, rødt kjøtt eller vilt.

Våre oppskriftsideer for bruk av Kampot svartpepper i matlagingen: 

  • Sautert krabbe med Kampot-pepper: Stek en løk med kinesisk vårløk og 150 g Kampot-pepper i en wok (se hele oppskriften nedenfor); 
  • peppermyntesorbet: tilsett ½ ts Kampot svartpepper i sorbeten; 
  • Ristede grønnsaker med Kampot-pepper: Legg grønnsakene i en ildfast form, tilsett to kverner Kampot-pepper og stek i 35 minutter ved 180 °C; 
  • Lilla suppe med svart Kampot-pepper: Før servering drysser du den lilla blomkålsuppen med knust Kampot-pepper; 
  • Rekesalat med Kampot-pepper: Server rekene med en saus av lime og Kampot-pepper. 

OPPRINNELSESLAND KAMBODSJA 

SORTSGREN OG BOTANISKE ARTER Piper nigrum 

INGREDIENSER Kampot-pepper IGP svart 

ALLERGENFRI 

MULIGE SPOR AV ALLERGENER selleri, sesam, sennep, nøtter. 

nutrition

Historien om svartpepper fra Kampot 

Kampot svartpepper høstes og sorteres for hånd og tørkes deretter i solen. Den kommer fra provinsen Kampot og fra Kep i Kambodsja. 

Kampot-pepper har røtter tilbake til Angkor-riket. Skriftlige spor av den finnes i reiseskildringene til den kinesiske oppdagelsesreisende Tcheou Ta Kouanau på 1200-tallet... 

Det var kinesiske innvandrere fra Hainan-regionen som introduserte pepper til Kampot. De dyrket allerede pepper i Kina. Det var under kolonitiden at Kampot-pepperen nådde sitt høydepunkt og ble en viktig importvare. Fra 1975 og utover utryddet Røde Khmer pepperproduksjonen og erstattet den med ris. Først 30 år senere ga en håndfull plantefamilier Kampot-pepper nytt liv. 

I 2009 ble Kampot-pepper det første kambodsjanske produktet som fikk en beskyttet geografisk betegnelse (PGI). De kambodsjanske produsentene fikk hjelp av den franske foreningen for produsenter av Espelette-pepper til å få BGB fra AFD (Agence Française de Développement). Innføringen av den beskyttede geografiske betegnelsen har gjort det mulig for pepperprodusentene i Kampot å øke inntektene sine med en faktor 10. Dette er et godt eksempel på solidaritet mellom produsenter på internasjonalt nivå.