Oliviers&Co kommer rett fra hjertet av Modena-regionen i Italia og har valgt ut en unik og eksepsjonell kolleksjon av balsamicoeddiker. Ta deg tid til å lære hvordan du bruker balsamicoeddik.
HVORDAN LAGES BALSAMICOEDDIK?
I århundrer har balsamicoeddik blitt produsert, i regionen Modena, fra druemost (juice) og vineddik. Det er midt i denne provinsen at de mest modne og fineste druene (trebbiano- og lambrusco-varianter) blir plukket, og denne saften blir deretter oppvarmet over svak varme i 12 timer for å oppnå druemost.
HVORDAN LAGE BALSAMICOEDDIK
For å oppnå balsamicoeddik av høyeste kvalitet blir den ekstraherte saften kokt, deretter modnet og naturlig gjæret på loft, i forskjellige typer trefat. Hvert år overføres balsamicoeddik fra Modena til mindre og mindre fat. Hvert av dem brukes til spesifikke formål: alkohol- og eddikgjæring, modning og aldring.
I løpet av månedene og årene blir saften stadig mer sirupsaktig, får en intens brun farge og utvikler sin berømte kraftige smak.
SAMMENSETNINGEN AV BALSAMICOEDDIK
"Tradisjonell balsamicoeddik DOP" (den italienske ekvivalenten til vår BOB) er laget av 100 % druemost. Den er 12 år gammel eller mer, og jo eldre den er, jo dyrere.
Balsamicoeddik med beskyttet geografisk betegnelse, som er mer vanlig og rimeligere, inneholder en blanding av druemost (min. 20 %) og vineddik (min. 10 %), men uten noe maksimumsinnhold.
Hos Oliviers&Co inneholder våre IGP balsamicoeddiker fra Modena mellom 25 % og 90 % druemost, avhengig av utvalg og kvalitet, resten er bare vineddik: de inneholder ikke karamell eller fargestoffer.
Det er viktig å lese i hvilken rekkefølge ingrediensene er oppført. Hvis "mosten" står først i listen, er den hovedingrediensen, noe som gjør eddiken søtere og av bedre kvalitet. På den annen side, hvis vineddik er oppført først, vil surheten ha forrang, smaken og teksturen vil bli redusert, og vi fraråder deg å velge disse eddikene.
Nok et tips fra oss: Selv om det er tillatt, vær forsiktig med tilsetningsstoffer, spesielt karamell. De farger eddiken feilaktig og tar sikte på å erstatte den langsomme reduksjonen i fatet og tilsette en kunstig sødme.
HVILKEN BALSAMICOEDDIK Å VELGE?
Balsamicoeddik har lang holdbarhet, så lenge den er godt forseglet og holdes borte fra direkte lys. Alle våre eddikbaserte produkter her på Oliviers&Co har ingen utløpsdato.
Avhengig av alder, anbefaler vi forskjellige bruksområder: bruk syrligheten til en yngre eddik i en salat, men anbefaler den søte og syrlige noten til en eldre eddik (6/8 år) for å følge mozzarella-tomater, andebryst, fisk, jordbær eller desserter.
Forsiktig: koking av balsamicoeddik vil ødelegge smakene, tilsett den alltid rett før servering.
ER BALSAMICOEDDIK BRA FOR DEG?
Balsamicoeddik er en enkel og effektiv måte å integrere sunne næringsstoffer i måltidene dine. Konidmentet har vært kjent for å lette vekttap, senke kolesterolet og generelt balansere blodsukkernivået. Dette skyldes de høye nivåene av næringsstoffer som er lagret i druene, som eddiksyre og antioksidanter.
Vær imidlertid oppmerksom på at fordelene med balsamicoeddik bare er tydelige i eddik som har druemost som hovedingrediens, mange balsamicoeddiker bruker matfargestoffer for å gjøre fargen på balsamicoeddikene mørkere, og disse vil ikke være så rike på næringsstoffer som et mer naturlig produkt. Alle våre balsamicoeddiker her hos Oliviers&Co er laget uten tilsetning av matfargestoffer. Les mer om fordelene med balsamicoeddik her.