Hva kan du erstatte vegetabilsk olje med?

HVA ER VEGETABILSK OLJE? 

VEGETABILSKE OLJER LAGES AV FRØ, HVORAV DE VIKTIGSTE ER: SOYA, SOLSIKKE, RAPS OG LIN. 

Kaldpressing er den beste måten å utvinne olje fra frø eller grønnsaker på. Men de fleste oljene du kan kjøpe i supermarkeder eller dagligvarebutikker, er presset ved hjelp av den såkalte "raffineringsmetoden".  

Det er ikke obligatorisk for produsentene å oppgi metoden for utvinning (pressing).  

Hvis du ikke finner betegnelsen "Virgin Vegetable Oil" på etiketten, kan du være sikker på at du kjøper en olje som er fremstilt ved hjelp av raffineringsmetoden. 

HVORDAN FREMSTILLES VEGETABILSK OLJE? 

1) Kaldpressing 

Noen vegetabilske oljer utvinnes ved hjelp av en mekanisk prosess, kaldpressing: dette er de såkalte virgin oljene. Denne metoden er forbeholdt de edleste oljene som olivenolje, valnøttolje, hasselnøttolje, der ingen kjemisk behandling tilsettes. 

I industrien foretrekker man ofte raffineringsmetoden, som omfatter følgende tre trinn, for å sikre et høyere utbytte: 

2) Varmpressing 

Det første trinnet i prosessen består i å knuse frøene og bringe dem til høy temperatur. Den resulterende pastaen presses for å utvinne en førstedel av oljen, som deretter tørkes. Restproduktene utvinnes og brukes til det andre trinnet, ekstraksjonen med heksan. 

3) Heksanekstraksjon av frø rester 

Restene blandes med dette ekstremt giftige petroleumsderivatet og varmes opp til 50 grader (C). Det vil absorbere de siste gjenværende sporene av olje fra restene. Deretter destilleres væsken ved 95 grader (C) for å skille heksanet fra oljen. Problemet med dette stoffet er at det har for mye farge og en ubehagelig lukt.  

4) Raffinering 

Det siste trinnet består i å raffinere den vegetabilske oljen ved hjelp av følgende kjemiske prosesser:   

> Varmtvannsprosess 

> Eventuell tilsetning av fosforsyre 

> Nøytralisering med soda 

> Fargemodifisering ved avfarging av overflater 

> Filtrering 

> Projisering av høytemperaturdamp på oljen (deodorisering) 

ER VEGETABILSK OLJE SKADELIG FOR DEG? 

Med ekstra virgin olivenolje er du garantert at det ikke er tilsatt tilsetningsstoffer (som fargestoffer, konserveringsmidler, emulgatorer, antioksidanter, syntetiske fortykningsmidler, fuktemidler, stabilisatorer, geleringsmidler, pseudonaturlige smaker, ...) som kan finnes i raffinerte vegetabilske oljer. 

Fargen på ekstra virginolivenolje kan variere fra gyllengul til eplegrønn, mens en vegetabilsk olje er gjennomsiktig hvit (med mindre den er tilsatt fargestoffer). 

KAN MAN BRUKE OLIVENOLJE I STEDET FOR VEGETABILSK OLJE? 

Hvis en av ingrediensene i oppskriften din er vegetabilsk olje eller rapsolje, bør du absolutt bytte ut en av disse oljene med en ekstra virgin olivenolje. Alle oppskrifter som krever vegetabilsk olje eller rapsolje blir enda bedre og mer smakfulle med olivenolje. Du bør bytte ut oljen i forholdet én til én, det vil si at hvis oppskriften krever én kopp vegetabilsk olje, bruker du én kopp olivenolje. Du kan allerede nå legge merke til hvordan gourmetolivenoljens milde og grådige smak vil fremheve smaken av en sjokolade- eller gulrotkake. 

KAN DU BRUKE RAPSOLJE I STEDET FOR VEGETABILSK OLJE? 

Da må vi først svare på følgende; Er rapsolje en vegetabilsk olje? 

Rapsolje, som også kalles vegetabilsk olje, er en vegetabilsk olje laget av rapsfrø. Raps er en plante som tilhører den botaniske familien Brassicaceae, hvis vitenskapelige navn er "Brassca Napu L.". 

Dette er en urteaktig plante, en naturlig hybrid mellom kål og kålrot: Brassica campestris x Brassica oleracea L. Rapsfrø produserer frø som det kan utvinnes vegetabilsk olje av. Andre galeniske former er også kommersielt tilgjengelige, for eksempel modertinktur.