Vi har alltid forbundet olivenolje med Italia, og oljens renommé er uten sidestykke. Lær mer i denne artikkelen om olivenolje ra Italia.
Historien om olivenolje i Italia
Italiensk olivenolje har hatt et internasjonalt renommé for fortreffelighet siden det gamle Roma. Det er funnet spor etter olivendyrking tilbake til 4000 f.Kr. i Italia. I årtusener har det vært et av de mest tradisjonelle lokale produktene, knyttet til jordbruksland og italiensk kultur.
På grunn av sin geografiske posisjon har Italia alltid tilbudt et bredt utvalg av ekstra virgin og økologiske olivenoljer av meget høy kvalitet. Her kan du finne våre italienske Grand Cru-oljer utvalgt av våre Oliviers&Co-eksperter.
Visste du at Italia er en svært stor forbruker av olivenolje (13L pr innbygger pr år) og opplever svært høy internasjonal etterspørsel. Italia er den nest største produsenten i verden, og drar nytte av kunnskapen til generasjoner av olivendyrkere og et eksepsjonelt terroir.
Olivendyrkingsregioner i Italia og olivenvarianter
Kulturen rundt olivenolje finnes i hele Italia. Men Puglia, Calabria, Basilicata, Sardinia og Sicilia er de viktigste regionene for olivenoljeproduksjon i Italia. De står for 85% av landets produksjon. Toscana regnes som regionen som produserer de beste olivenoljene i verden. Lær mer om olivenolje fra Toscana.
De viktigste variantene av oliven produsert i Italia er:
- Biancolilla, Carolea, Coratina, Frantoio, Itrana, Leccino, Majatica di Ferrandina, Moraiolo, Pendolino.
Kultur, mat og olivenolje i Italia
Italienere har et rykte for å nyte livet, spesielt gjennom gastronomi, skjønnhet, familie og feiring. Italienerne er kjent for sin varme og generøse gjestfrihet. Måltidet er et privilegert øyeblikk hvor man deler bordets gleder. Verdien av familie er ekstremt viktig i dette landet. De liker å være omgitt av en stor familie og nyte fester og måltider for å komme sammen. I Italia sies det at matlaging krever kjærlighet og fantasi. Kjærlighet er i sentrum av alt og matlaging deles med familie og venner.
Italiensk mat er kjent for å være solfylt, velduftende og raffinert. Blandingene av smaker gjør den spesiell. Som middelhavsdietten. Hele verden elsker dette kjøkkenet. Men det som kalles italiensk mat eller gastronomi varierer enormt avhengig av landdelene og du vil ikke smake på de samme kulinariske spesialitetene i Campania som i Piemonte, ved foten av Alpene.
Som den italienske kokken Giovanni Passerini sier: «Italiensk mat finnes ikke! »
Hver region har sin egen spesialitet, hver tur til Italia har sine smaksgleder.
Olivenolje finnes i alt i det italienske kjøkken, til og med noen desserter. Det er en av hovedingrediensene i dette smakfulle og raffinerte matlandet. Det er en grunnleggende ingrediens i italienske oppskrifter. Hos italienerne vil du alltid ha en flaske olje på bordet. Italienere er blant de tre med høyest forbruk av olivenolje i verden, sammen med grekere og libyere.
Og hvis du en dag reiser til Italia, ikke nøl med å besøke de populære små Trattoriaene. Lune steder med små duker hvor du kan nyte familiespesialiteter og regional mat, og det vil selvfølgelig alltid stå en flaske olivenolje på bordet!
Finn også våre italienske oppskrifter her!