Olivenolje fra Frankrike
I Frankrike er olivenolje forankret i et gastronomisk terroir med en unik kvalitet på produksjonen!
Historien om olivenolje i Frankrike
Fossile olivenblader fra 8000 f.Kr. er funnet i Roquevaire i Provence. På den tiden var oliventreet naturlig viltvoksende i naturen, men fra ca 600 f.Kr. ble oliventreet kultivert for produksjon av olje. Grekerne introduserte oliventreet til Provence med grunnleggelsen av Marseille, på 600-tallet f.Kr., og det var romerne som fullførte etableringen, utviklet sin kultur og oppmuntret til forbruk av olivenolje.
Gjennom århundrene har produksjonen av oliventrær og olivenolje spredt seg over hele Middelhavskysten, det var på 1800-tallet at olivenolje ble et sterkt symbol på provencalsk identitet. Etter første verdenskrig ble dyrkingen av oliventreet satt til side til fordel for druetreet, som var i ferd med å vinne terreng over dyrkingen av oliventreet.
I 1960 var det bare 3 millioner oliventrær igjen! 1990-tallet markerte gjenopplivingen av olivendyrkingen i Frankrike, forbruket av olivenolje femdoblet seg på 20 år og den første AOC (beskyttet opprinnelse) ble innført i 1994.
I dag utgjør produksjonen av fransk olivenolje 1% av verdensproduksjonen. Utviklingen er i full ekspansjon, og hvert år etableres nye olivenlunder.
Olivendyrkingsregioner i Frankrike og olivenvarianter
Olivengårder finnes hovedsakelig i den sørlige delen av Frankrike med sitt tempererte klima av middelhavstypen. Det er fire hovedregioner med spesifikke terroirer: Rhône-Alpes, Languedoc Roussillon, Provence Alpes Côte d'Azur og Korsika.
Det er syv AOC-olivenoljer (beskyttet opprinnelse): Nyons, Vallée des Baux de Provence, Aix en Provence, Haute-Provence, Nice, Nîmes og Korsika.
De viktigste variantene av oliven produsert i Frankrike er : Picholine, Aglandau, Grossane, Bouteillan, Lucques, Petit Rabier, Sabine, Olivière.
Kultur, mat og olivenolje i Frankrike
Nevn ordene Victor Hugo, michelin-stjerne, la baguette et les croissants: da snakker vi om Frankrike.
Franskmenn er kjent for deres kjærlighet til mat og gastronomi. Matlaging er en nytelse som nesten holdes hellig.
I november 2010 ble det gastronomiske måltidet til franskmennene oppført som immateriell arv av Unesco. Dette viser en kulturell egenart i deres forhold til mat, i deres måte å spise og lage mat på, og i måten de inntar måltidene sine på. Det er en hel bordkunst, hvor god mat, samvær og prat kombineres. Tilknytningen til måltidets ritual, gleden ved å dele og samvær representerer viktige elementer i fransk identitet. Fordi å spise i Frankrike er seriøs business.
Dette naturlige behovet for mat har Frankrike forvandlet til en kunst : å spise godt og drikke godt er blitt en gastronomisk lidenskap, som selv i dag bidrar til å promotere landet på internasjonalt nivå.
Franskmennene er enige om kunsten å spise godt, men Frankrike er et stort land med svært ulike kulturer mellom regioner. Disse forskjellene gjenspeiles i gastronomien. Olivenolje produseres hovedsakelig i det sørøstlige Frankrike: La Provence. Der vi finner varmen fra solen, det turkise blå havet på den franske rivieraen, sangen til sikadene, lukten av Pastis og lidenskapen for petanque. Kjøkkenet i Sør-Frankrike er ofte assosiert med timian, rosmarin, hvitløk, olivenolje, sitron, anis, fennikel... Provençalsk mat er et tradisjonelt kjøkken som bruker relativt enkle basisingredienser, men måten å kombinere produktene på gir originaliteten til dette smakfulle kjøkkenet. Det er fiskeprodukter, kjøtt og selvfølgelig deilige frukter og grønnsaker. Hvis du en dag drar til Sør-Frankrike, må du smake Pissaladiere, ratatouille (link oppskrift), eller fiskesuppen bouillabaisse.
Niçoise-kjøkkenet representerer den perfekte overgangen mellom provençalsk mat og italiensk mat. Olivenolje finnes i de fleste retter og salater. Korsikansk mat er autentisk lokalt, rikt på smaker og kulinariske tradisjoner. Korsikas milde og fruktige olivenolje brukes til de fleste av fiske- og viltoppskriftene, men det spesielle er at vi finner olivenolje i visse desserter og søte kjeks. Prøv våre oppskrifter på makroner eller madeleine; typisk franske desserter!
Og som franskmennene sier “La nourriture, c’est la vie ! » og « La vie est belle ! »