Hvordan du bruker balsamicoeddik

DRESSING MED BALSAMICOEDDIK 

Balsamicoeddik er et tradisjonelt krydder som brukes i italiensk gastronomi. I motsetning til andre eddiker, som lages ved gjæring av vin, lages balsamicoeddik ved å koke druer (og eddik) som deretter lagres på trefat i flere måneder til flere tiår.

Les mer om fremstillingsprosessen for balsamicoeddik.

Balsamicoeddik kjennetegnes av en sursøt smak og en sirupsaktig konsistens.

Jo yngre en balsamicoeddik er, desto mer flytende og syrlig er den. Jo eldre den blir, desto tykkere konsistens, søtere smak og mer komplekse aromaer får den, og blir til balsam, derav navnet "balsamico".

Balsamico er en viktig del av det italienske kjøkken og kan nytes alene, på en bit parmesanost, eller som tilbehør til kalde retter, som tilbehør til salat, rå grønnsaker, tomater eller en marinade, med en enkel skvett olivenolje. Den kan også brukes som prikken over i-en i varme retter, for eksempel på pasta, risotto eller velouté (uten å koke den, og vi anbefaler å bruke en ung balsamico).

Et av våre beste tips er å tilsette noen dråper til en dessert, for eksempel jordbær, sjokolade, vaniljeis... Til søtere retter anbefaler vi en eldre balsamicoeddik fremfor en ung.

MÅ BALSAMICOEDDIK OPPBEVARES I KJØLESKAP?

Balsamicoeddik har ekstremt lang holdbarhet, og de fleste eddiker kan holde seg mellom 5 og 10 år. Hvordan du oppbevarer den avhenger i stor grad av hvordan du ønsker å bruke den. Hvis du for eksempel skal bruke balsamicoeddiken til salater og mer som dressing, anbefaler vi at du oppbevarer den i kjøleskapet slik at den holder samme temperatur som grønnsakene. Hvis du derimot ønsker å bruke balsamicoeddiken mer som glasur eller reduksjon, anbefaler vi at du oppbevarer den i et skap ved romtemperatur. Uansett kan balsamicoeddik oppbevares i eller utenfor kjøleskapet.

KAN BALSAMICOEDDIK BLI DÅRLIG?

Selv om balsamicoeddik har lang holdbarhet, kan den likevel bli dårlig, og denne prosessen kan fremskyndes av to hovedfaktorer: lys og varme.

I likhet med olivenolje er balsamicoeddik et fruktbasert krydder, og fermenteringen gjør at den holder seg lenger, men hvis du oppbevarer balsamicoeddik i direkte sollys eller i temperaturer over romtemperatur, fremskynder du bare utløpsprosessen. Det beste er å oppbevare balsamicoeddik på et kjølig og mørkt sted, for eksempel i et skap eller kjøleskap.

HVOR LENGE ER BALSAMICOEDDIK HOLDBAR?

Balsamicoeddik kjennetegnes av sin søte og sirupsaktige smak, og det er en smak som skal holde seg stort sett på ubestemt tid, men hvis den oppbevares feil, kan den faktisk bli dårlig, og det er ganske enkelt å vite når den ikke lenger er god.

I motsetning til den vanlige søte og sirupsaktige smaken, vil balsamicoeddik som har gått ut på dato, ha en grumsete og skarp smak. Selv om den er ufarlig når du spiser den, er det absolutt ikke noe du vil pynte salaten med!