Aioli

Aioli
30 min 4 gjester Moderat

om denne oppskriften

La den kjedelige majonesen ligge i kjøleskapet og pisk opp din egenkomponerte ailoli neste gang du har gjester – det vil garantert suksess. 

ingredienser

Aioli med Chili Base:

På Oliviers & Co

0,5 dl Olivenolje for matlaging

0,2 dl Chiliolje

ca 1 ss Paprikaeddik

ca 1 ss Hvitvinseddik

Salt og grovkvernet pepper

På markedet

2 egg

2 fedd hvitløk

1 dessertskje sennep med honning

2-3 dl smaksløs olje (eks. solsikke, raps)

 
 

Tilberedning

Her får du tre forskjellige varianter aioli.

Basen i aiolien er den samme for alle tre, men de er tilsatt forskjellige oljer med smak for å gi dem forskjellige inntrykk.

Viktig før du starter: Alle ingredienser må ha romtemperatur!

Ta to romtempererte eggeplommer i en bolle sammen med en dessertskje sennep med honning. Miks sammen.

Ta 0,5 dl nøytral olivenolje med lav bitterhet og 1-2 fedd hvitløk og kjør i en stavmikser. I denne hvitløksoljen kan du også blande smakstilsatte oljer for å gi aiolien litt mer smak. Mens du pisker eggeplomme og sennep sper du rolig inn hvitløksoljen. Når hvitløksoljen er spedd inn har aiolien fått en tykkere konsistens, og du kan fortsette å spe inn en smaksløs hverdagsolje.

Syre og krydder:

Når all oljen er spedd inn i basen er konsistensen tjukk og god. Da er det på tide å tilsette syre. Sitron oghvitvinseddik gir et nøytralt inntrykk på aiolien, mens for eksempel en paprikaeddik i tillegg gir god sødme. Her kan du prøve deg litt fram for å fnne en kombinasjon du liker . Smak til med salt og pepper, ev sukker dersom du har valgt en eddik uten noe særlig sødme. Noen liker også en liten dash Tabasco om man ikke allerede har brukt chiliolje.