Hellas og olivenolje: en lang historie

Hellas, olivenoljens opprinnelse...

Hvorfor var olivenolje populært i antikkens Hellas?

Oliventreet har vært et sterkt symbol i Hellas i årtusener. En olivenkrone var for eksempel den eneste premien til vinnerne av de olympiske lekene. Utover det var det et oliventre, som filosofen Platon underviste sine elever under.

Siden antikken har oliventreet vært hellig og et tegn for evigheten for grekerne. Olivendyrking i Hellas går over 4000 år tilbake i tid. Arkeologiske funnsteder som Knossos, Phaistos, Malia, Mykene, Pylos og Theben vitner om olivenoljens viktige rolle i antikkens greske liv og kultur. Det er et symbol på kunnskap, visdom, overflod, fred, helse, styrke og skjønnhet! Oliventreet har vært respektert i århundrer.

Utbredelsen av olivendyrking og bruken av olivenolje i det vestlige Middelhavsområdet tilskrives også delvis grekerne, som introduserte oliven til Italia. For grekerne er oliventreet den viktigste avlingen i Middelhavsområdet, og det spiller fortsatt en viktig rolle for både handel og landbruk i landet.

Greske oliven fra ulike regioner

Olivendyrking i Hellas foregår i tre hovedregioner: Peloponnes, Kreta og de joniske øyer. Disse tre regionene står for 80 % av landets produksjon.

De viktigste olivenene som produseres i Hellas er:

  • Kroneiki
  • Athinoelia
  • Mastoidis
  • Adramitini
  • Amygdalolia
  • Matolia
  • Kalamata
  • Kaloum

 

 

Gresk mat og kultur: Et sted for olivenolje

Du har nettopp landet i Hellas, og på din vandring kommer du til å støtte på hengende blekkspruter, et alfabet du ikke forstår, og du kommer til å beundre det vakre landskapet og den varme solen, og du kommer til å danse til den lyse morgen. Men husk alltid å se opp for "det onde øyet".

Hellas har en historie som en av de eldste og mest innflytelsesrike sivilisasjonene i verden. Landet har en svært rik kultur og skryter av årtusener gamle tradisjoner. Grekerne er utrolig overtroiske, særlig de eldre generasjonene.

Tradisjonelle danser er en typisk del av hverdagskulturen. Grekerne elsker å danse, unge som gamle, for å hedre sine regioner og de røttene som binder dem sammen. Grekerne danser året rundt i forbindelse med en rekke ulike festivaler og viktige hendelser i livet, samtidig som de deler mat.

Greske mattradisjoner går flere tusen år tilbake i tid. Tradisjonell gresk mat er fremfor alt sunn og anbefales ofte på grunn av sine helsefordeler, og nevnes ofte når man snakker om middelhavskostholdet, en av de sunneste kostholdsmodellene i verden. Siden 2010 har dette kostholdet vært anerkjent av UNESCO som en del av menneskehetens immaterielle kulturarv. Det moderne greske kjøkkenet bruker mye olivenolje, aromatiske planter og grønnsaker, korn, brød, vin, fisk, sjømat (spesielt blekksprut) og et bredt utvalg av kjøtt.

Oliven, ost, auberginer, squash og yoghurt utgjør en like viktig del av dette kjøkkenet. Greske desserter har en utpreget smak av nøtter og honning. Vi anbefaler på det sterkeste at du reiser til Hellas og nyter det storslåtte landskapet og smaker på middelhavskostholdet, som er basert på olivenolje.