Lær mer om olivenspråket

Ordliste

Her finner du en ordliste med de mest benyttede ord og uttrykk innenfor den store verden av olivenolje. Oliviers &CO bruker en mengde uttrykk, referanser og tekniske terminologier, og det kan være bra vite hva de egentlig betyr. Det kan være nyttig å vite hva som er best av filtrerte eller ufiltrerte oljer, eller hva det betyr at olje er kaldpresset og hvordan det påvirker kvaliteten på oljen. Denne ordlisten er din hjelp til informasjon om noen av de viktigste tingene vi mener alle bør vite om oliven og olivenolje.

GÅ TIL SEKSJON:   [A-G]   [H-P]   [Q-Å]


 

A


ACIDITY(SYREINNHOLD)

Syreinnhold i extra virgin olivenolje skal være mindre enn 0.8%. Oliviers &CO sine olivenoljer har mindre enn 0.4% syre. Mange av olivenoljene du finner i en matbutikk har lavt syreinnhold (og er extra virgin), men har ingen definert smaksprofil. I Oliviers &CO sin verden betyr det at oljen er under våre standarder. Selv om syreinnhold er et krav for at oljen skal kunne kalles extra virgin, bruker vi flere andre kjemiske variabler for å vurdere kvaliteten på en olivenolje.

AOC

AOC er den franske regjeringens betegnelse på sertifiseringen som sikrer at oljen følger de strengeste retningslinjer. AOC sertifikatet sikrer at olivenfrukten blir dyrket i Frankrike og at olivenoljen også blir produsert i Frankrike. Man må også følge visse kriterier, for eksempel høstemetoder, minimumskrav på størrelse, og produksjon uten bruk av kjemikalier eller kunstige konserveringsmidler. Utnyttelsen og produksjonen fra det totale areal må oppgis til instituttet, for derved å sikre at ikke olivenolje fra andre områder tilsettes. For å få sertifikatet for godkjenning, er hver pressing ilagt analyser og smaksprøver før produksjon.

 

B


 

BEST FØR DATO (BBD)

Disse datoene indikerer tiden som produktet smaker absolutt best. Produktene er fortsatt helt trygge å bruke når disse datoene har utgått. Hvis du har spørsmål om et av våre produkter kan brukes i forhold til BBD, ikke nøl med å spørre direkte hos vår kundeservice, mandag – fredag , 11:00 – 16:00 på kundeservice@oliviers-co.no eller telefon 46 52 40 44.

 

C


 

KLIMA

Type jordsmonn og klima hvor oliventrær dyrkes, vil påvirke en rekke av avlingens egenskaper, inkludert størrelsen på hver oliven og hvor mye olje den produserer. Olivenavlinger på vinteren har frost og lunefulle temperaturer som kan ødelegge avlinger og forårsake minimal oljeproduksjon fra hver oliven. I tillegg hindrer steinete jord trær fra å absorbere vann, noe som begrenser oljeproduksjonen. Jordsmonnet og type klima vil vesentlig påvirke det aromatiske potensialet for den framtidige oljen.

KALDPRESSET

Opp gjennom olivenoljens historie, ble to pressinger generelt utført for å skape en hel «batch»; den første ved romtemperatur («best kvalitet»), og den andre ved en høyere temperatur, ved tilsetning av varmt vann (en «dårlig kvalitet»). Den gamle skruepressen klarte bare å hente ut om lag 40% av oljen fra olivenmassen.

Når kraftig, hydraulisk trykk ble innført, var bare et enkelt trykk nødvendig. I dag er 90% av olivenoljen hentet ut i løpet av første pressing. Det er ikke lenger en pressing nr. 2 eller varmpresset extra virgin olivenolje. Du vil finne begrepet «Kald utvinning» på alle Oliviers &CO. oljer, som egentlig betyr «utvinning på ikke for høy temperatur.»

Mange er fortsatt på jakt etter «første kaldpressing» som en beskrivelse av kvalitet, men vi mener den informasjonen som vises på Oliviers &CO. bokser og flasker, slik som «Best før dato», «Innhøstingsmåned», «Olivensorter» og «Opprinnelsesland» er mye mer nøyaktig for å presentere en olivenoljes kvalitet.

 

E


 

EXTRA VIRGIN

«Extra» er den beste olivenolje du kan kjøpe. Extra virgin olivenolje er utvunnet utelukkende fra oliven som er frukt fra oliventreet, og i pressingen brukes utelukkende mekaniske eller andre fysiske midler, som termiske forhold. Disse endrer ikke olivenoljen på noen måte. Den har ikke gjennomgått noe annet enn vasking av olivenfrukten, dekantering, sentrifugering og filtrering. Extra virgin olivenoljer er ikke behandlet eller raffinert. De er ikke kjemisk endret på noen måte. De er så godt som «ferskpresset» fra frukten av oliventreet, uten endring av farge, smak og næringsstoffer eller vitaminer. På grunn av produktets integritet og komponenter av antioksidanter, vil oljen holde seg lenger enn andre vegetabilske oljer.

Virgin oljen som er produsert fra mekanisk trykk kan kalles «ekstra» om den har mindre enn 0,8% fri oljesyre, og hvis den viser overlegen smak, farge og aroma. Dermed vil «ekstra» i extra virgin olivenolje bety «premium», eller bare «best». «Extra Virgin» er den høyeste offisielle standarden som finnes på markedet.

Sentrale kriterier for å bestemme en oljes kvalitet:

1) Mengden av syre i oljen og;
2) På en skala fra 0 (verst kvalitet) til 9 (best kvalitet) må en extra virgin olje tildeles fra 6.5 til 9 fra en profesjonell smaker.

HVERDAGSOLJER
Vår Hverdagsolje følger de samme Oliviers &CO. retningslinjene som for vår Grand Crus, men har en pris tilpasset daglig bruk.

 

F


 

FILTRERT

Den mest merkbare forskjellen mellom en ufiltrert og filtrert extra virgin olivenolje, er utseende. Du kan finne filtrert og ufiltrert olivenolje på ditt lokale kjøpesenter eller nærbutikk. Den sistnevnte pleier ha et mer grumsete utseende. I en ufiltrert olje kan du merke noen sedimenter (de resterende olivenfruktpartiklene) på bunnen av flasken. Ikke bli skremt, dette vil ikke påvirke smaken eller kvaliteten på oljen.

Selv om de fleste oljene fra Oliviers &CO. pleier å bli filtrert, har vi opp gjennom årene valgt noen virkelig bemerkelsesverdige ufiltrerte oljer også. Til syvende og sist er beslutningen og valget om å filtrere en olje eller ikke produsentens valg.

 

G


GRAND CRU

Ettersom de er sertifisert av Oliviers &Co, er «Grand Cru»utvalget det perfekte uttrykket for noen av de vakreste «Terroirs» ved Middelhavet. Som i tradisjonen til de fineste vinene så gjør vi utvelgelsen slik at olivenoljene kan oppdaget og nytes av alle.

 

 

H


 

HELSEFORDELER

Den største helsegevinsten ved å bruke extra virgin olivenolje er at den senker det «dårlige» kolesterolet i systemet og renser blodårene, og den bidrar til å forhindre slag og hjerteinfarkt. Ernæringsmessig inneholder olivenolje mer enumettet fett enn noen av de andre populære vegetabilske oljene: over 70% av olivenolje består av enumettede fettsyrer, noe som er godt fett som senker nivået av det dårlige kolesterolet. Virgin olivenoljer inneholder også sterke antioksidanter; betakaroten og vitamin E, samt fenolforbindelser som tyrosol og hydroxytyrosol.

En spiseskje med olivenolje inneholder 120 kalorier, 14 gram fett og ikke kolesterol.

 

O


 

OKSIDERING
Oksidering er forårsaket av langvarig kontakt med luft. «Harsk» er den benevnelsen som brukes for å beskrive en olivenolje som har oksidert. Denne smaken er ubehagelig og gjør oljen uegnet til mat. Når olivenolje utsettes for oksygen, lys og varme, er den gjenstand for oksidasjon og kan harskne. Riktig lagring kan forhindre dette. Så snart du åpner flasken eller boksen, akselererer oksidasjonen og oljen vil gradvis forringes dess lenger den står etter åpning. Sørg for å ha en god helletut, helst med lokk, oppbevar i mørk flaske/beholder eller skap og hold oljen unna varmekilder som ovner. Du trenger ikke å sette olivenoljen din i kjøleskapet, bare bruk den ofte og rikelig og nyt!

 

P


 

PDO

Protected Designation of Origin (PDO) er en del av «Beskyttet geografisk status»-systemet i Den europeiske union (EU). Dette rammeverket er utformet for å beskytte integriteten til europeisk mat og drikke ved å regulere merking av visse europeiske produkter. Når noe er gitt en PDO, betyr det at bare elementer produsert i et bestemt område på en bestemt måte kan bære dette merket i det europeiske markedet. PDO-produkter skal være produsert, bearbeidet og tilberedt i en bestemt region ved hjelp av tradisjonelle produksjonsmetoder. Råvarene må også være fra det definerte området som produktet bærer navnet fra. Kvaliteten eller karakteristikken av produktet skal være vesentlig eller utelukkende fra benevnt sted eller opprinnelse, dvs. klima, jordsmonn og lokal kunnskap.

For eksempel har champagne en PDO-etikett, noe som betyr at bare musserende viner produsert i en bestemt stil i den franske regionen Champagne kan være merket som «champagne».

Tanken bak dette systemet er at Europa har mange svært unike regionale mattradisjoner. Ved å beskytte disse matvarene, kan EU sikre at tradisjonelle metoder for matproduksjon blir bevart. Regjeringen kan også oppfordre folk til å bosette seg i rurale områder ved å gi et økonomisk insentiv til å produsere tradisjonell mat, og de kan øke forbrukernes tillit ved å bekrefte at matvarer med et PDO-merke er produsert etter en grunnleggende standard.

 

R


 

RAMEAUX D’OR

Vårt Rameaux d’Or-utvalg inneholder Grand Cru-oljer produsert utelukkende fra olivenlunder som ligger i Toscana. Gullflasken er symbolsk for disse sjeldne juvelene av olivenoljer, som vi kan sammenligne med den fineste Bordeauxvin.

RECOLTE RESERVE

Nyt en reise til Spania, Italia, Portugal og Hellas med vår signaturkolleksjon. Dette er gode hverdagsoljer tappet på bokser designet for å visualisere arven fra den respektive olivenregion.

 

S


 

SPORING

Som en retningslinje håndhever Oliviers & CO. strenge kontroller, der alle produkter spores fra høsting til tapping. Vi vet hvor oliventrærne dyrkes som gir oljen i hver flaske. På hver etikett fra Oliviers & CO. kan forbrukerne lese den eksakte opprinnelsen til årgangen, herunder produsent, olivensorter, den totale mengden olivenolje presset av samme høsting, og selvfølgelig måneden for innhøsting og pressingen. Det gjennomføres også en systematisk kontroll av alle produkter i laboratoriet av Eric Verdier, Oliviers & Co sin kreative leder og kvalitetssjef, før de gjøres tilgjengelige i våre butikker (spesifikt 1200 produktkontroller og 900 olivenoljeprøver innenfor 1 års tid).

 

T


 

TERROIR

Terroir er hvordan en bestemt regions klima, jordsmonn og terreng påvirker smaken av landbruksprodukter som olivenolje, vin, kaffe, sjokolade, humleplanter, tomater, hvete og te. Terroir kan svært løst oversettes som «en følelse eller smaksopplevelse av sted», hvor smaken er merkbar i maten, og er nedfelt i visse karakteristiske egenskaper: summen av effektene som nærmiljøet har hatt på produksjonen av produktet.

 

U


 
 

V


 

VARIASJONER

Mer enn 100 typer oliven blir brukt over hele verden til å produsere olivenolje, hver og en besitter unike egenskaper. For eksempel er Hojiblancasorten fra Spania kjent for å gi en delikat olje med et hint av frisk sitrussmak, mens sorten Frantoio fra den italienske regionen Toscana er kjent for å gi en rik smak som minner om artisjokker. Noen oliven er spesielt egnet til produksjon av olje, andre er bedre som bordoliven (eks: Lucques) og andre er bra for begge deler (eks: Cailletier og Nocellara del Belice). Noen olivenoljer er laget av en enkelt type oliven. Mange olivenoljer er en blanding av flere varianter av oliven og resultatet vil endres i henhold til andelen brukt. Variantene av oliven som brukes er grunnleggende for den endelige kvaliteten på oljen. Totalt sett er en høykvalitets olivenolje fremstilt takket være produsentens kompetanse på de ulike olivenvariantene. Dyrkerens hovedmål er å oppnå en full aromatisk modenhet. Hvis styrkene og svakhetene ved variantene er kjent, kan den beste blandingen og prosentandel av hver oliven bestemmes. Resultatet vil bli en olivenolje uten lyte og med en rikdom i smak og kvalitet.

Det store flertallet av eksepsjonell extra virgin kvalitetsolje er laget av grønne oliven som har nådd perfekt modenhet når visse deler av overflaten av olivenskinnet er fullt utviklet. De enestående blandingene fra Toscana er vanligvis høstet når olivenfrukten er grønn og kjøttet ikke løsner lett fra gropen.

 

Sist oppdatert: 12/8/2020