Fremstilling

Reisen til en olivendyrker

I 2000 ankom vår daværende sjef i Frankrike Albert Baussan og hans kone Yolande gården Trás-os-Montes i nord-østre Portugal, for å etablere deres elskede “A Capela dos Olivais”.

Albert & Yolande forelsket seg i den lille landsbyen Bouça, som ligger blant eucalyptustrær og vinstokker. I Bouça begynte de med en komplett restaurering av Casa Grande do Visconde da Bouça og påbegynte en restaurering av den eksisterende olivenlunden, hvor de plantet et utvalg av unge trær med kapasitet til å enkelt kunne tilpasse seg Nord-Portugals miljømessige og klimatiske forhold. I ettertid har de viet sin tid og oppmerksomhet til restaureringen av huset med mål om å bevare ånden og historien til det vakre godset. Det var der de fant en gammel mølle i ruiner, gjemt blant vegetasjonen.

GJENNOPPBYGGINGEN AV EN MØLLE

Albert & Yolande startet med å bygge en ny fabrikk med stor iver og dedikasjon, for å kunne produsere deres fremtidige olivenolje.  Møllespesialister utstyrte møllen med tre koniske møllesteiner i granitt, en gammel teknikk som tar vekk risken for overoppheting eller oksidering. Alt innenfor en ultramoderne, effektiv organisering. Sociedade Agrícola A Capela Dos Olivais var født. Navnet har den fått fra godsets kapell i barokk stil, og som også er eiendommens emblem.

I dag produseres det 30 000 liter olje her. Hemmeligheten bak smaken fra olivenoljen som kommer fra A Capela dos Olivais er jordsmonnet/miljøet (terroir) i Trás-os-Montes, som gir 3 særpregede olivenoljer, hver med sin smaksmessige struktur. Jordsmonnet får sin kompleksitet fra rike mineralelementer som er godt fordelt i området.

PRODUKSJON: PÅ OLIVIERS & CO. SIN MÅTE

Avlingene kalles "Olivades"

Det er fire faktorer som påvirker kvaliteten og smaken på olivenolje: utvalget av oliven som er brukt, klimaet (f.eks lufttemperatur, sollys), jordsmonnet og været (hvor tørre forhold kan resultere i veldig smakssterk olivenolje, fuktige forhold kan gi en tung eller negativ smak på oljen). I Europa blir olivenlunder høstet mellom oktober og mars. Hver oktober, ved ‘Chapel of the Olives’ begynner innhøstingen når arbeiderne grer trærnes greiner eller rister dem med lange stenger for å få olivenene til å falle på bakken, deretter plukkes de opp for hånd. Hvorfor skal man høste for hånd i stedet for delvis eller fullt mekanisert? Fordi oliven har en tendens til å knuse når de faller ned på bakken, noe som kan føre til oksidering og gjæring av frukten, som igjen resulterer i olje med høyt syrenivå som påvirker både oljesmak og kvalitet i negativ retning.

På A Capela Dos Olivais produserer det årlige håndverket fra arbeiderne opptil 30.000 liter olivenolje. For å hindre olivenen fra å oksidere, må de samme dag som høsting transporteres i perforerte kasser til møllen, hvor de blir presset lokalt. Blir frukten forlatt etter plukking i mer enn 2 – 3 dager, i sekker eller kasser, begynner de å gjære og harskne og dette gir uønskede dårlige smaker på oljen.

Grønn eller Svart?

Vi ber om at våre produsenter høster så tidlig som mulig, når olivenfrukten vanligvis er grønn, ung og full av smak. Men dette har også en tendens til å bli dyrere for dyrkeren, siden det da krever flere oliven å produsere det vi kaller «det flytende gull».

Når Albert og Yolande Baussan begynte restaureringen av sitt elskede A Capela Dos Olivais, hadde de første olivenavlingene en tendens til å passe inn med sine portugisiske naboer mot midten av november, men etter Eric Verdier første smaking av A Capela Dos Olivais ‘oljer, ble det anbefalt å høste tidligere, i begynnelsen av oktober når oliven er nymoden, og oljen blir av høyere kvalitet. Baussan tok til seg det samme rådet som har blitt gitt til produsenter som følger Oliviers &CO. ‘S utvalgskriterier, og endret innhøstingen på A Capela Dos Olivais til 6- 8 uker tidligere på høsten. Kanskje ikke så overraskende, men de lokale olivenbøndene fra landsbyene rundt begynte å se resultatene av denne endringen, og mange fulgte etter og endret sine egne avlinger til høsting tidligere i sesongen.

 

Når den er transportert til møllen, blir olivenfrukten omhyggelig sortert og vasket i kaldt vann. Oliven med stein blir knust med sylindrisk-konisk slipeskiver av granitt, vanligvis under 25 grader C. For å lage Oliviers & CO. spesielle olje Olivenolje med Grønn sitron tilsetter de grønne, umodne sitroner i pressen på dette punktet i prosessen. Disse forholdene forårsaker ikke noen kjemiske endringer som kan påvirke olivensmakens profil eller olivenoljens naturlige ernæringsmessige egenskaper.

Deretter må olivenmassen gjennomgå en sentrifugeringsprosess for å separere vann fra olje og faststoffer. Væsken får sedimentere i flere uker før den blir filtrert. Oljen lagres i et rustfritt stålkar med temperaturer på mellom 6,6 og 15 grader C.

Pressingen

Hver oktober bringer den første dråpen av utvunnet «juice» det etterlengtede resultatet av et år med hardt arbeid og beskjæring. Når Eric Verdier er tilgjengelig for å teste smaken så var Albert der for egenhendig for å fylle pressen med den beste oliven. Resultatet: en ufiltrert olje, med aroma av matcha te, nylig kuttede urter og sitrus … distribuert av Oliviers & CO. som Olivenolje med Sitron.

Best før-dato… Den årlige innhøstingen

Fra tidspunktet olivenoljen er laget til den er levert til våre butikker, overvåker Oliviers & CO. kvaliteten, kontrollerer dens utvikling og stabilitet på daglig basis. Olivenoljen er skjør, og i motsetning til vin, blir den ikke bedre med alderen. Den oksiderer og har en tendens til å bli harsk når den utsettes for lys, luft og varme. Vi anbefaler å bruke den 18 måneder etter at den er tappet på flaske, noe som er grunnen til at vi har best før-dato… i tillegg til best før-datoen finner du måned for innhøsting, landet og navnet på produsenten på etiketten.

Hvert år blir nær 1000 oljer fra minst 250 møller smakt og vurdert etter et poengsystem basert på organoleptisk analyse (smak, lukt, tekstur). Siden aroma er molekyler, bestemmer fysiokjemiske tester (nivåer av surhet, peroksid, oljesyre, etc.) Oliviers & CO.s valg av hva som utgjør en førsteklasses olivenolje. LÆR MER >

Oliviers & CO. tapper sine oljer i bokser eller mørke glassflasker for å bevare alle smakskvaliteter. Navnet på produsenten og mølle, opprinnelseslandet, innhøstingens måned og år, olivenvarianter som brukes, og antall flasker produsert vises fremhevet sammen med best før-dato på alle våre Oliviers & CO. etiketter for å gi 100% sporbarhet.

Vi vil ikke blande olivenoljer av ulik opprinnelse, noe som ville resultert i en blandingsolje under vår standard.

 

PRODUSENTENE SETTER TILSIDE DERES BESTE PRODUKTER FOR OSS

Oliviers & Co. sin styrke ligger udiskutabelt i de strenge spesifikasjonene og de krevende retningslinjene for alle produkter som skal bære etiketten til Oliviers &CO. Vårt formål er å oppfordre til fortreffelighet for å gi deg den best mulige oljen.

 

RAMEAUX D’OR

Rameaux d’Or utvalget består av Grand Cru oljer som er produsert fra eksepsjonelle olivengårder lokalisert eksklusivt i Toscana. Gullflasken er symbolet på disse juvelene av olivenolje… som den fineste Bordeaux.

 

GRAND CRU

Sertifisert av Oliviers & Co., Grand Cru utvalget er det perfekte uttrykket for noen av de flotteste «terroirs» rundt Middelhavet. Som i tradisjonen til de fineste viner, gir vi deg det beste slik at kvaliteten kan nytes av alle.

 

HVERDAGSOLJE

Vår Hverdagsolje følger de samme retningslinjene fra O&CO. som vår Grand Crus, men med en pris tilpasset daglig bruk.

Sist oppdatert: 5/27/2021