Avokadotoast med egg og kimchi

30 min
4Porsjoner
Medium
Kimchi er Koreas nasjonalrett og består av fermenterte grønnsaker og iblant reker eller andre små sjødyr. Kimchi har en sterk smak og duft og er nærmest obligatorisk tilbehør til et koreansk måltid.
Alle ingredienser
  • 1 skive rugbrød fra Godt Brød (lett varmet i brødristeren eller ovnen) – i stedet for smør setter du litt olivenolje kaldt i kjøleskapet slik at den blir hard og kan smøres utover ristetbrød som smør. Her er det brukt Lakudia Økologisk olivenolje.
  • Raus «drizzel» med grønn sitronolje
  • 1 avokado (del opp i store biter, og legg oppå brødet)
  • 1 stekt egg krydret med salt og pepper og tørket dillkrydder
  • Og en stor skje kimchi
  • Start med kimchien siden du må lage den en god stund i forveien (nå er det også mulig å kjøpe ferdig kimchi i utvalgte butikker og markeder).


Kimchi:

  • 2 store kinakål
  • 2 dl salt
  • 2,5 liter vann
  • 1 rødt eple
  • 30 hvitløksfedd (om de er små, eller 20 om de er store)
  • 1 gul løk
  • 0,5 dl fish sauce
  • 1,5 dl koreansk chilipulver
  • 1,5 dl Daikon reddik eller vanlig nepe
  • 1 stor gulrot
  • 10 vårløk
  • 1 dl gressløk eller kinaløk
  • 1 tommelfinger ingefær
  • 1,5 dl frysetørkede reker eller saltede reker (finnes i ulike asiabutikker)
  • 1 passe stort Norgesglass
Tilberedning
  1. Kutt hver kål i to på langs, også et nytt snitt inn i hver halvdel slik at bladene blir løsere men fortsatt sitter fast. Skyll grundig med vann, enten i en bolle eller under springen. Så legger du de i en stor bolle og gnir salt innimellom bladene. Legg et fat på toppen av bladene, med noe tungt oppå der igjen så du får presset ut vannet. Snu gjerne på bladene en gang i halvtimen, og la de stå i minst 1,5 time.
  2. Kutt ferdig gulrot i fyrstikk størrelse og gjør det samme med reddik/nepe, løk i små terninger.
  3. Lag kimchi-pasten. Bland fish sauce, koreansk chilikrydder, tørkede reker, ingefær, hvitløk i en blender (ta gjerne litt av vannet fra kålen oppi om det blir veldig tørt ca.2 dl). Ta det så over i en ny bolle og bland med raspet eple, fint kuttet vårløk og gressløk sammen med gulrot, reddik/nepe og løk. Bland godt!
  4. Skyll kinakålen under kaldt rennende vann. Rist godt av alt saltet. Del så de halve delene helt. La de renne av godt i et dørslag, du kan også tørke av dem med et rent kopphåndkle.
  5. Du kan selvsagt kutte opp kålen nå i mindre firkanter, eller beholde de som lengder. Det er opp til deg. Men nå skal kålen smøres inn med kimchi-pasten på alle sider, og pakkes i Norgesglasset. Anbefales å bruke hansker!
  6. Viktig at Norgesglasset er helt rent, har du oppvaskmaskin bruk den til å kokevaske glasset før bruk, eller bruk en stor kjele. Pass på når du legger kimchi-kålen din ned i glasset at du legger den skikkelig tett uten noe luftlommer. Lukk glasset helt tett, og vent på at den står og godtgjør seg på kjøkkenbenken. Du vil se etter et døgn at den har begynt å boble på toppen, da åpner du og bruker en ren tresleiv til å trykke kålen nedover i glasset. Dette gjentar du en gang i døgnet etter hvor fermentert på smaken du vil ha den.
    Når du er fornøyd med smaken setter du den kaldt i kjøleskapet og stopper fermenteringsprosessen. Der kan den holde seg i minst 2 måneder om du er nøye med renslighet når du tar kimchi ut av glasset. Husk ny rein klype for hver gang!
  7. En ting som kan være verdt å merke seg er å lese litt om fermentering på nett. Det kryr nå av blogger som belyser temaet, og egne fermenteringskrukker kan også kjøpes på nettet og i utvalgte butikker. Selv lot jeg en gang kimchien stå i hele 9 dager før jeg satte den i kjøleskapet, men det føler jeg også var i overkant. 6-7 dager gir den beste umamismaken for meg, men kanskje bare 2 dager er nok for deg. Lykke til!

Takk til Katrine Angelica Østlyng for lån av oppskrift. Sjekk ut Instagram-profilen hennes @katz_food for flere sunne mattips.